Hlavní město Kerkyra

Kerkyra - Korfu (Řecko)Kerkyra (Kerkýra) je oficiální název hlavního města ostrova Korfu, jak ho prosazují především Řekové. I když se v některých publikacích nebo průvodcích setkáte s názvem Korfu, případně anglicky Corfu town, je to špatně a zapamatovat byste si měli opravdu pouze Kerkyra. Řekové jsou totiž na tento název patřičně hrdí (nazývají tak dokonce celý ostrov), a pokud chcete, aby na vás byli do jisté míry příjemnější, rozhodně je používáním tohoto slova potěšíte. Na druhou stranu patříte mezi turisty, kteří pochopitelně přináší do oblasti peníze, a tak vám dokážou místní odpustit i označení Korfu pro hlavní město. Tolik na úvod o ujasnění komplikovaného označení hlavního města.

Kerkyra - Korfu (Řecko)Faktem už ale je, že je Kerkyra městem, které turisty láká v první řadě na unikátní historické centrum, které ocenili i odborníci, když ho zařadili na Seznam světového dědictví UNESCO, paradoxně ale pod názvem Staré město Korfu (v roce 2007). Historie zde na vás opravdu dýchne na každém rohu, když byla Kerkyra založena už v 6. století našeho letopočtu právě jako hlavní město bájného ostrova, který byl pro Řecko symbolem už od starověku. Největší rozmach ale zaznamenalo až o 900 let později, kdy si mohlo díky velkým příjmům – Kerkyra je významným řeckým přístavem, dovolit i mohutné strategické opevnění. V současnosti tak můžete navštívit Novou a Starou pevnost, které jsou v podstatě jedinými dochovanými zbytky z tohoto velkého obranného valu. Tím vás v podstatě Kerkyra přivítá a zaujme už na první pohled.

Kerkyra - Korfu (Řecko)Když lehce opomeneme nádhernou přírodu v okolí historického přístavního města, kterým Kerkyra bezpochyby je, táhne především na již zmíněné atraktivní centrum. Jeho symbolem je do jisté míry Esplanáda, jedno z největších náměstí v celém Řecku, které ale leží na okraji právě před zmíněnou Starou pevností. Z Esplanády to tak máte přímo do centra Kerkyry ještě pár kroků. Právě tato část města pak poukazuje na jeho dlouhou historii a velké bohatství. Kerkyra je zde totiž plná honosných benátských staveb, arkádových domů, ale najdete tu i některé sochy nejslavnějších rodáků. Rájem romantiků jsou pak úzké uličky, ale za návštěvu stojí i dominanta centra – kostel svatého Spyridona. Ten leží opravdu přímo v srdci Kerkyry. Co se týče pohybu po městě, je nejlepší klasická pěší chůze. Celé město má totiž necelých 40 tis. obyvatel, a tak se nejedná o velkoměsto, které byste nemohli projít po svých klidně celé.

Samostatnou kapitolu by ale mohla získat dominanta celého ostrova, která je zároveň vůbec nejčastěji fotografovaným místem, klášter Vlacherna. Pokud jste někdy měli v ruce jakýkoliv reklamní prospekt vábící na Korfu, určitě na něm byla tato okouzlující stavba vyfocena. Najdete jí mimo centrum, na jižním cípu poloostrova Kanoni. Jak říkáme, sice se trochu prodejte, ale v každém případě je klášter Vlacherna tím hlavním, co musíte na Korfu vidět. Kouzelnou atmosféru snad lehce kazí pouze nedaleké mezinárodní letiště. Malebné stavby, historické monumenty a romantická atmosféra, přesně taková je Kerkyra.

Copyright © 2024 Dovolená na Korfu | Mapa stránek
Created by:
MFÁčko.cz

Doporučujeme: Nemáte o víkendu nic na práci? Což takhle výlet do Moskvy v Rusku, Saint-Tropez ve Francii, Benátek v Itálii, Bratislavy na Slovensku nebo španělské Barcelony? Pokud máte rádi moře, doporučujeme Španělsko, pro aktivnější povahy pak Rakousko, Indii, Litvu nebo Ameriku (USA, Kanada,…).